Roulette

Roulette spelregels

Als je online roulette gaat spelen, is het verstandig om vooraf de roulette spelregels onder de knie te krijgen. Het verkleint de kans op het maken van fouten en het onnodig verliezen van geld waardoor je uiteindelijk het maximale uit je spel haalt. Hieronder geven we nader uitleg over de regels die er zijn bij het spelen van roulette.

Wat heb je nodig bij roulette?

Roulette speel je in een casino waar ook een roulettetafel staat. Speel je online roulette dan heb je een goksite nodig die het roulettespel aanbiedt. De bekendste vorm van roulette is Europees roulette. Op het roulettewiel staan de nummers 0 t/m 36. Het wiel gaat draaien en een balletje wordt in tegengestelde richting in het wiel gegooid waarna het uiteindelijk op een van de vakjes in het roulettewiel terecht komt. Op de speeltafel zet je geld in de vorm van fiches in op het getal (of een combinatie van getallen) waarvan jij denkt dat het balletje op terecht gaat komen.

Het doel van roulette

Het gaat er dus bij roulette om dat je juist voorspelt op welk getal het balletje terechtkomt in het roulettewiel. Inzetten kan op een heel getal, maar je kan ook kiezen voor een kleur (rood of zwart), een even of oneven getal of een hoog of juist een laag getal. Als het balletje in de categorie van jouw keuze valt, win je een bedrag dat afhankelijk is van de kans dat dit zou gebeuren. Bij rood of zwart is de uitbetaling uiteraard minder (je wint 1x je inzet terug) dan bij het juiste getal (waarbij je 36x je inzet ontvangt).

Inside bets

Je kan op een inside bet of een outside bet inzetten. Daarmee kies je voor een inzet op de binnenkant of op de buitenkant van de speeltafel. Bij een inside bet heb je 5 mogelijkheden. Je kiest 1 nummer (straight) door je fiche op het midden van het vakje te leggen waar je op wilt inzetten. Leg je een fiche op de lijn tussen twee getallen, speel je met deze zogeheten split op 2 nummers tegelijk. Zet je in op de buitenste lijn van een getal, dan speel je voor een straat van 3 nummers. Wil je 4 nummers tegelijkertijd voor je inzet gebruiken dan leg je je fiche precies op een hoekpunt van 4 getallen (corner). Kies je aan de buitenzijde van de tafel voor de lijn tussen 2 getallen, dan speel je met twee straten naast elkaar.

Outside bets

Voor een outside bet kun je kiezen voor een kolom (een van de drie twaalfcijferige lijnen), een dozen (een van de drie twaalfcijferige vakken), de hoge of de lage nummers (1-18 en 19-36), de kleur (zwart of rood) en even of oneven.

De burenprint en het burenspel

Sommige tafels hebben naast het reguliere speelveld ook nog een ovale variant op het kleed. Dit is de zogeheten burenprint en die kun je gebruiken om inzetten op verschillende series te plaatsen. De getallen staan in dezelfde volgorde als de nummers op de cilinder van het roulettewiel. Die cilinder is vervolgens verdeeld in verschillende segmenten met elk een eigen naam hebben: de Grote Serie, het Zero Spel, de Orphelin en de Kleine Serie. Ook kun je het burenspel spelen waarbij je inzet op 1 bepaald nummer en de twee nummers links en rechts daarvan.

Series en Orphelin

De Kleine Serie is op het speelveld te zien als SERIE 5/8. Je plaatst hier 6 fiches waarmee je 12 nummers dekt. Op de burenprint herken je de Grote Serie aan de tekst SERIE 0/2/3. Wil je hier op inzetten, dan plaats je 9 fiches waarmee je 17 nummers dekt. Tot slot is er ook nog Orphelin (dat in het Frans wees betekent). Daarbij gaat het om nummers die alleen staan en geen verband houden met elkaar. Het kost je 5 fiches waarmee je op 8 nummers speelt.

Het Zero Spel en het Finale Spel

Nul (of zero) staat centraal bij roulette, want dit is het nummer van de bank zelf. Bij Europees roulette speel je met 37 vakken (bij Amerikaans roulette zijn dat er 38 want daar is nog een dubbele zero). Met het Zero Spel zet je in op de nummers om de zero heen. Je betaalt 4 fiches waarmee je 7 getallen dekt. Naast het burenspel kun je vaak ook het Finale Spel spelen. Hierbij zet je in op (combinaties van) eindcijfers. Kies je voor finale 7, dan zet je in op de nummers 7, 17 en 27. Je betaalt daarvoor uiteraard 3 fiches. Finale 2 kost 4 fiches, want dan zet je in op 2, 12, 22 en 32.