Loterijmiljonair niet per se gelukkiger

Ongelukkige jackpotmiljonairs

16 Maart 2017

Het lijkt wel allemaal geweldig, maar voor veel mensen was het winnen van de jackpot in een loterij of op een gokkast bij een goksite helemaal niet zo'n leuke ervaring. Sterker nog, veel winnaars werden juist alleen maar ongelukkiger nadat ze een extreem grote prijs gewonnen hadden.

Hoe dat kan?

Veel winnaars komen na de eerste euforie in een zwart gat terecht. Ze stoppen bijvoorbeeld met werken en plotseling hebben ze ineens geen sociale contacten meer en ook geen doel in hun leven. Daarnaast gaat iedereen die ze maar een beetje kennen hen opeens om geld vragen. Plotseling krijg je als jackpotwinnaar van alle kanten aanvragen om hen geld toe te stoppen. Voor hun zieke neefje, de auto die ineens kapot is gegaan of het nieuwe huis dat ze zonder extra lening net niet kunnen betalen. Niet iedereen is daar tegen bestand of kan daar goed mee om gaan. Het kan een reden zijn waarom je nog verder jezelf van vrienden en bekenden gaat afzonderen. En word je daar uiteindelijk gelukkig van?

Ook als je denkt dat je het goed doet…

Als je voor het eerst als nieuwbakken miljonair veel geld uitgeeft dan kan dat nog best leuk zijn. Maar denk daarbij wel goed na wat je allemaal gaat kopen of hoe je je geld gaat besteden. Met jackpotmiljonair Jack Whitaker liep het bijvoorbeeld minder goed af. In 2002 won hij meer dan 300 miljoen dollar en hij gaf direct veel geld aan goede doelen en zijn familie en vrienden. Hij was af en toe op tv geweest waardoor ook onbekenden hem wisten te vinden. Het resultaat? Hij werd meerdere malen slachtoffer van overvallen en diefstal. Verder klaagde een vrouw hem aan voor seksueel misbruik. Hij scheidde ook nog eens van zijn vrouw en zijn dochter en kleindochter overleden. Ook bij de Canadese Ibi Roncaioli liep het slecht af. Ze won ooit 5 miljoen euro bij de Lotto. Ze vertelde aan helemaal niemand wat ze met het geld ging doen. Totdat later bleek dat ze het geld aan een buitenechtelijk kind had geschonken. Een klap voor haar echtgenoot natuurlijk die rigoureuze maatregelen nam. Hij vergiftigde haar en ze overleed.

Miljoenen winnen in een loterij of op een goksite. Het levert lang niet altijd de leukste taferelen en de grootste succesverhalen op. De truc is om zo verstandig mogelijk met je geld om te gaan. Laat je daarom altijd goed adviseren mocht je ooit eens zo'n megaprijs in de wacht slepen.