Gokken in Kenia

Huur betalen in Kenia? Eerst online gokken!

23 Maart 2017

In Kenia is de afgelopen jaren een snelgroeiende goklust ontstaan. Voornamelijk jongeren en werklozen wagen regelmatig online een gokje. En niet omdat ze wat extra geld willen verdienen, ze hebben het juist nodig om zich in hun dagelijks levensonderhoud te kunnen voorzien! In Kenia heeft 20% van de Kenianen tussen de 18 en 35 jaar namelijk geen baan. In Oost-Afrika is dat verreweg het hoogste percentage.

Smartphone lenen

Bij sommigen is het zo erg dat ze eerst een smartphone moeten lenen om te kunnen gokken. Want een telefoon met bijbehorend abonnement is nu eenmaal te duur voor ze. Schrijnend, want de meesten verliezen vaak hun inleg met gokken. Slechts een enkeling lukt het om een hoofdprijs in de wacht te slepen. Vorig jaar leende iemand 500 euro bij de bank om te kunnen gokken. Helaas verloor hij al zijn geld met gokken en hing hij zichzelf op aan een boom. Net als een student die zijn hele schoolgeld verloren had met online gokken.

Geheimzinnigheid

Op dit moment wordt er een poging gedaan om de omvang van de gokmanie in Kenia in kaart te brengen. Helaas stuit het Institue of Economic Affairs daarbij op een muur van geheimzinnigheid. Gokbedrijven zijn niet transparant over hun inkomsten en uitgaven. En in de nationale begroting van Kenia is niet te zien hoeveel belastinggeld het gokken oplevert. Maar het moet om heel veel geld gaan want de gokbedrijven hebben in Kenia honderdduizenden euro's gepompt in de populairste voetbalclubs van het land. En ook Hull City uit de Premier League in Engeland wordt de komende drie jaar met 4,5 miljoen euro gesponsord door een Keniaans online gaming bedrijf.

Makkelijk betalen via app

De meeste gokjes in Kenia worden gedaan online, vanaf een smartphone. Je kunt daar namelijk gemakkelijk geld inleggen via een mobiele app, Mpesa. Het grootste telecombedrijf in Kenia maakte onlangs bekend dat de app het meest werd gebruikt om kansspelen te betalen. Daarna volgden pas boodschappen, huur, water en elektriciteit.

Een groot probleem is het in Kenia in elk geval. Het parlement in Kenia gaat daarom de regels voor gokken onder de loep nemen. Hopelijk kan op die manier het online gokken worden afgeremd.